O konferencji

XIV Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw będzie kontynuacją tradycji spotkań grona pracowników naukowo-badawczych i przemysłu przetwórczego.

Celem konferencji będzie wymiana doświadczeń dotyczących oceny składu, jakości i bezpieczeństwa owoców, warzyw i grzybów oraz produktów otrzymanych z tych surowców z wykorzystaniem konwencjonalnych i innowacyjnych technologii. Konferencja umożliwi prezentację dorobku naukowego zarówno młodej, jak i doświadczonej kadry naukowej oraz będzie stanowić platformę służącą wymianie informacji, poglądów i doświadczeń pomiędzy pracownikami naukowymi, a przedstawicielami przemysłu.

Tematyka Konferencji:

  • projektowanie nowych produktów, procesów i opakowań,
  • innowacje w przetwórstwie i przechowalnictwie,
  • owoce, warzywa i grzyby jako surowce prozdrowotne,
  • przyswajalność bioaktywnych składników owoców, warzyw i grzybów,
  • metody analityczne oraz skład surowców i przetworów,
  • zapewnienie bezpieczeństwa owoców, warzyw i grzybów oraz ich przetworów,
  • zanieczyszczenia surowców i produktów owocowo-warzywnych i grzybów,
  • ograniczenie marnotrawstwa surowców roślinnych w całym ciągu przetwórczym,
  • aspekty środowiskowe w produkcji przetworów owocowo-warzywnych.

Podczas konferencji będzie możliwość wystąpienia zarówno w języku polskim, jak również angielskim.

Konferencja jest organizowana przez Katedrę Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Patroni